Årets første sejlads fra Auxonne til Toul

Mere end 100 slusninger

Torsdag den20. juni.

Mandag den 17. forlader vi så Auxonne for i år. Vi har flot solskin og en fin sejltur i en fantastik natur. Vi sejler nordpå ad le petite Saône. I dag når vi Corre, hvorfra floden ikke er sejlbar mere, og vi skal fortsætte ad Canal des Vosges om et par dage. Turen hertil er forløbet på floden og nogle strækninger i forbindelse med sluserne ad gravede kanaler. Vi har på 4 dage sejlet 173 km, passeret 18 sluser med en samlet hævning på knapt 40 m, vi er sejlet gennem 2 tunneller, henholdsvis 643 m og 681 m. Vi har overnattet i Gray hos et bådudlejningsfirma, i Seveaux-Savoyex i en forholdsvis ny havn, hvor vi også kunne få fyldt vor dieseltank op, og i Port sur Saône i en gammel havn. Her fandt vi lige ved havnen en fin restaurant med god mad og udsigt til Saone. Vejret har været fint med temperaturer over 30 grader. I dag til morgen måtte vi udsætte vor afsejling fra Port sur Saône pga 2 gange tordenvejr med skybrudsagtige regnskyl. Kort efter fortøjning her i Corre i en relativ ny marina, med alle faciliteter fik vi dagens 3. tordenvejr med skybrudsagtig regnvejr. Vi har heldigvis mad nok ombord, så vi kan blive i båden til regnen igen stilner af.

Søndag 30. juni

Vi bliver 2 døgn i Corre og cykler til et nærliggende supermarked, så vi kan få køleskabet fyldt op igen. Lørdag den 22. begynder vi "opstigningen"til Vogeserne ad Canal des Vosges med en en lang række automatiserede sluser, som vi kan åbne ved hjælp af en fjernbetjening. Første dag når vi 23 km og 12 sluser, der bringer os 35 m op inden vi gør ophold i en lille havn i byen Fortenoy le Chateau. Næste dag når vi 22 km med 25 sluser, der løfter os 76 m op. Vi gør ophold for natten mellem to sluser, hvor der er et lille liggested uden faciliteter. Begge dage har vi fint sejlvejr og vi er alene i sluserne, så vi nyder sejladsen trods de mange sluser. 3 dag starter med let regn, men vi fortsætter den sidste opstigning - 8 sluser - 24 m op inden et par timers hyggelig sejlads gennem små byer i 360 meters højde. Vi slutter af med 14 sluser i en "slusetrappe" , der bringer os 40 m ned inden vi sidst på eftermiddagen kan sejle ind af en 3,5 km lang kanal til byen Epinal. Vi har på 3 dage været gennem 59 sluser på 64 km, så nu vil vi holde en lille sejlpause.

Havnen her i Epinal ligger hyggeligt for enden af kanalen, der er plads til ca. 15 både og der er el, vand og bad samt en god restaurant, men ingen internet. Vi kører 4 timer med tog tilbage til Auxonne og henter bilen hertil. Den sejltur, der tog 6 dage klares på 2 1/2 time med bilen. Det er fint også at få set det flotte landskab fra både tog og bil.
Epinal er hovedbyen i Vogeserne, en by cirka på størrelse med Odense, så det er rart at kunne køre på storindkøb med bilen og besøge McDonalds for at gå på internettet. Byens centrum ligger i cykelafstand fra havnen. Det årlige sommerudsalg starter mens vi er her, så Hannes cykel bliver flittigt brugt. Byens centrum ligger flot til floden Moselle, med springvand og flag fra alle EU's lande. Floden er ikke sejlbar, da den er bred og lavvandet. De naturlige højdeforskelle er kontrollerede med regulerbare, lave vandfald.
Hele weekenden er havnen fyldt med mennesker, idet byen er vært for et stort cykelløb - " Offroad la Temeraire" med flere hundrede deltagere fra hele Europa. Lørdag er løbet for børn og unge på mountainbikes, søndag er der flere løb på 20, 40, 60 og 100 km. Målområdet er 100 m fra vores båd, og alle løb blev også startet her lørdag, så vi kan følge det hele fra første parket. 15 m fra båden er stedet, hvor de mudderfyldte cykler og ryttere spules rene.
Efter en uges fint ophold her sejler vi videre nordpå ad Canal des Vosges i morgen mandag.

Onsdag 3. juli

Vi har flot sejlvejr mandag og er heldig med slusetiderne, så efter 6 timers sejlads, godt 30 km og 16 sluser ialt 49 m ned,når vi frem til byen Charmes, hvor havnen er 15-20 bådpladser langs kanalen. På pladsen langs havnen er den største plads for autocampere, vi har set, vi tæller over 40 den nat vi tilbringer her, så der er liv på pladsen. Selve byen er ikke så stor, og da det er mandag er mange butikker m.m.lukket , hvilket er meget almindeligt her i Frankrig. Det lykkes heller ikke at finde en cafe med internet, i den nyeste "havnelods" for Frankrig står, at det findes i havnen, men som tidligere oplever vi at papir er taknemmeligt, man har vist haft planerne, men har ikke fået dem udført. Byens bager har dog åbent, så vi kan forsyne os med friskt brød. Vi sejler videre tirsdag morgen, stadig med flot solskin. Dagens rute er også godt 30 km, 14 sluser ialt 42 m ned. Vi har i samtlige 89 sluser på denne kanal været alene i slusen, hvilket gør slusningen noget hurtigere. Der er i øvrigt kun få, der sejler nordpå som os, men efterhånden møder vi en del hollændere, englændere og tyskere på vej sydpå. Vi overnatter ved et lille kommunalt liggested langs kanalen med el og vand med plads til 12-15 både 800 m fra en lille by Richardmenil. Her har butiksdøden sat ind som mange andre steder i Frankrig, supermarkedet er lukket, men også her er der dog stadig en bager. Til den anden side af kanalen er der udsigt over et naturreservat med søer m.m.
I dag onsdag vågner vi til kraftigt regnvejr, men da det klarer op midt på formiddagen, beslutter vi at sejle alligevel. Vort mål er byen Toul godt 30 km væk. Efter 2 sluser er vi ude af Canal les Vosges med de små selvbetjente sluser og sejler ind først på den kanaliserede Moselle og derefter på selve floden Moselle. Her er sluserne meget store( 185 x 12 m) og i 2 af dagens sluser bliver vi sluset over 7 m ned. Selvom der skal bruges meget vand til en slusning, bliver vi alligevel straks sluset ned som eneste båd. Tørvejret holder ikke, så en stor del af dagens sejlads bliver alligevel i regnvejr. For at kune sejle ind i havnen i Toul, Port de France med plads til ca. 50 både må vi passere 3 sluser, hvor vi sluses op igen samt en hævebro. Det lykkes os at finde en fin plads i en ellers godt pakket havn. Dages sluseantal er 8 - 24,5 m ned og 9,5 m op.
Vi bliver nok nogle dage her, hvor havnen har vaskemaskine, gratis internet m.m.. Vi har her mødt sejlere fra 2 danske både, en Finnsejler fra Sønderborg på vej hjem fra Middelhavet,hvor ophold er blevet for dyrt og en Storebro 410 Blue Marlin fra Juelsminde, der har nået sit vendepunkt for i år. Vi havde alle en hyggelig landgangskomsammen.

| Svar

Nyeste kommentarer

06.08 | 12:18

Dejligt at I endelig er på farten igen.

23.07 | 17:22

Kære begge
Sikke en herlig tur. Fuld af arbejde og gode oplevelser. Det må være skønt at komme tilbage og tilmed møde gamle venner.

23.07 | 15:07

Forsat god tur

21.06 | 18:24

Ser hyggeligt ud 🍷😎
Kh Susanne