Fra Chalon-sur-Saone til Auxonne

Fredag den 24. august

Vi forlader Chalon-sur-Saone mandag for denne gang. Vi sejler stille og roligt i en skøn natur 25 km og har ingen slusninger, så vi finder en plads, hvor vi kan ligge i den lille havn i Verdun sur le Doubs. Her er de fleste pladser ellers kun til både, der kan fortøje med bagenden ind, hvad næsten alle udlejningsbåde kan. Havnen ligger ved udsejlingen fra floden Doubs, der kan besejles 13 km. Der er flydebroer og høje gamle mure ved havnen, idet vandet så sent som i 1955 her steg over 8 m over normal vandstand, og i 1980´erne steg vandet flere gange over 7 m. Den lille by er præget af forfald, idet mange huse og butikker står tomme. Byens eneste minimarked er ferielukket, og selv om der skulle være fire bagerbutikker er kun én åben. Byens eneste slagterbutik er lukket mandag. Tirsdag aften afløses varmen af et torden- og regnvejr, men vi kan sidde i tørvejr under vor sprayhood og følge lynene hele horisonten rundt.

Vi bliver to dage i Verdun og sejler onsdag 20 km med én slusning på 3,20m op til Seurre, hvor man uden for byens lille havn har anlagt en fin bro med plads til 16-18 gæstesejlere. Byen har en gammel bykerne, men også i denne by, der er lidt større end Verdun, er der flere tomme butikslokaler, her er dog minimarked, slagter, et par bagere og et par cafeer samt et større supermarked 1 km uden for byen, så det er godt vi har vore cykler. Vi ligger fint ved flodkanten og kan nyde det gode vejr samt de både, der sejler forbi. Torsdag aften og nat er det igen et fantastik flot tordenvejr, og det regner også fredag morgen, og vejrudsigten lover regn hele dagen, men da der er en  pause i regnvejret sidst på formiddagen, sejler vi alligevel. Vi har én sluse 3,75 m op og 20 km til St. Jean de Losne. Vi har en fin sejltur og når lige at fortøje, inden vi igen rammes af tordenvejr og kraftig regn. 

Tirsdag 28. august

Havnen i St. Jean de Losne er den største i Frankrig for lystbåde, der sejler på kanaler og floder. Her overvintrer rigtig mange lystbåde og husbåde både i vandet og på land. Der er to store firmaer i havnen, Blanquart og H2O samt en stor udlejningsbase for Le Boat. Vi ligger hos H2O, da det også er dem, der har havnen i Auxonne, hvor Fun skal overvintre. Selve byen er ikke særlig stor, men der er et lille supermarked, et par bagere, en slagter og et par restauranter. Vi har besøgt byen nogle gange før, og vi har også overnattet et par nætter her på det hyggelige hotel Auberge de la Marine  i forbindelse med vor orienteringstur i bil i 2009, så vi benytter lejligheden til igen at spise i hotellets restaurant.

Søndag sejler vi så årets sidste tur, knapt 20 km med én slusning 1,83 m op til Auxonne, hvor vi finder vor vinterplads i Port Royal, der kun er to år gammel. Havnen, der har plads til ca. 150 både,  er på nuværende tidspunkt fyldt ¾ op og ca. halvdelen af pladsen er brugt til pénicher/husbåde, fortrinsvis engelske både. Havnen ligger i udkanten af byen lige op til en militær kaserne, der er bygget som et stort fort, og ca. 10 minutters gang fra hovedgaden. Vi har internet, der er webcam, så vi hjemmefra kan følge båden, og vi har udsigt til Saone, så vi ligger også fint, når vi er her. Byen er kendt som Bonapartes by, idet Napoleon gjorde tjeneste her på kasernen som løjtnant fra 1788 til 1791. Værelset, han boede i, står i dag uforandret som museum. I byen er desuden en borg bygget i 1471, flere gamle byporte, en del af den gamle bymur, kirke påbegyndt i det 12. århundrede m.m. Der er gode indkøbsmuligheder med 2 store supermarkeder m.m. Der er en jernbanestation 10 min. på cykel fra havnen. Mandag kører vi med tog via Dijon til Chalon sur Saone og henter bilen hertil. Vi har et lille ophold i Dijon og ser byens nye sporvogn, der fejres med en storstillet byfest den kommende weekend.

Vi vil bruge de kommende dage til at se lidt på byen og ellers lukke båden ned til vinteren. Vi regner med at køre herfra omkring den kommende weekend og forventer så at være hjemme i Danmark igen omkring den næstfølgende weekend.

Vi har haft en pragtfuld sommer. Vi har nydt den flotte natur, de gode havne og det dejlige vejr. Vi har ikke sejlet så meget som tidligere år, men har i stedet boet på båden i længere tid i flere gode havne. Vi har været i Frankrig næsten 4 måneder. Vi har været i 22 forskellige havne, vi har sejlet i 125 timer og har passeret 103 sluser. Udgifter til havnepenge har været meget forskellige fra helt gratis med el og vand og op til 150 kr., gennemsnit 87 kr. pr. døgn. Vort dieselforbrug har ikke været så stort, da vi ikke har sejlet hurtigt, men har taget os god tid og nydt omgivelserne. I år har vi også haft glæde af, at bilen har ”fulgt os”, så vi også har kunnet se Frankrig fra landsiden. Bortset fra Boes hjemrejse til begravelse samt job i Tyrkiet, har vi ikke haft afbræk. Vi har ikke haft sygdom og ingen problemer med båden, vi sejler stadig med den brugte kilerem, vi fik foræret sidste år!

 Vi glæder os til at sejle videre i 2013.

| Svar

Nyeste kommentarer

06.08 | 12:18

Dejligt at I endelig er på farten igen.

23.07 | 17:22

Kære begge
Sikke en herlig tur. Fuld af arbejde og gode oplevelser. Det må være skønt at komme tilbage og tilmed møde gamle venner.

23.07 | 15:07

Forsat god tur

21.06 | 18:24

Ser hyggeligt ud 🍷😎
Kh Susanne