Nancy-Toul-Metz med besøg på båden

Nancy, torsdag den 12. juni

Vi forlader den lille hyggelige havn Port de Houillon og Saarkanalen lørdag den 7. juni. Saarkanalen løber ud i Canal de la Marne au Rhin. Vi sejler vestpå ad kanalen. Vi er her nået denne del af sejladsens "højdepunkt" idet vi siden vi forlod Schweich er blevet sluset op, nu går det nedad igen.

Den 1. sluse, vi skal sluses ved er ret imponerende, idet man her har erstattet en gammel slusekæde af 6 sluser med en stor moderne sluse, hvor man sluses 16 m ned. Da der er flydepullerter at fastgøre sig ved, går slusningen let. Vi er igen heldige, til trods for at der fra 4. juni er indført den vandbesparende regel, at der skal være 2 både samlet for at slusen kører, kommer vi alene ned, da der er 2 modgåede både, der skal op. Også i dagens øvrige 6 slusninger( ialt ca. 19 m ned) er vi alene, så vi når frem til dagens mål, Lagarde efter 21 km sejlads tidligt på eftermiddagen. Hvor Saarkanalen var omgivet af megen skov, sejler vi nu i et stort landbrugsområde med et rigt fugleliv. Vi passerer små landsbyer, men der er ingen havne. Også Lagarde er en lille landsby uden butikker, men havnen er base for et af Frankrigs bådudlejningsfirmaer, og der findes en god restaurant, som vi besøger pinselørdag. Vi har en fin plads ved kanalen med udsigt til slusen, så vi bliver her i havnen også pinsedag og nyder det flotte vejr og går tur i byen.

Mandag sejler vi videre mod Nancy, vi havde egentlig tænkt at gøre et stop undervejs i en lille by, hvor der var mulighed for eltilslutning, men da vi er eneste båd midt på dagen, beslutter vi at fortsætte helt til Nancy. Også nu er vi alene i alle sluser, men møder de modgåede både to og to. Vejret er stadig flot, så vi har en dejlig tur på 8 timer, 46 km og 14 sluser( ca 38m ned). Et af dagens højdepunkter er at se et rådyr svømme på tværs af kanalen lige foran båden.

Vi fortøjer i Porte Ste-Catherine i Nancy, havnen ligger meget tæt på centrum. Vi lå her også nogle dage sidste år og har i et tidligere rejsebrev skrevet lidt om byen. Vi har slappet af her, finvasket, gået et par ture i byen og bl.a. besøgt turistkontoret et par gange for at benytte deres internet, da havnen heller ikke i år har det net, de ellers reklamerer med. I går hentede vi bilen i Schweich, en fin tog- og bustur via Luxembourg og Trier. I dag har vi benyttet bilen til lidt indkøb, og Boe har kørt den videre til Pont-a-Mousson, hvor vi forventer at nå til om nogle dage, og hvor parkeringsmulighederne er bedre end her i storbyen.

Hele den sidste uge har vi haft super vejr med temperaturer mellem 30 og 35 grader, så vi har kunnet nyde nogle lange, lune aftner på bagdækket. Vi håber, at der er lidt godt vejr til de kommende dage også, selv om vejudsigten ikke er så god, så også Anne Grethe, der jo kommer hertil i morgen kan få del i det gode vejr.

Metz, fredag den 20. juni.

Anne Grethe kommer med tog fra Luxembourg sidst på eftermiddagen fredag den 13., et par timer forsinket pga togstrejke i Frankrig, så kun de internationale tog kører. Vi når alligevel at vise hende lidt af byen, bla den centrale og urolig flotte Place Stanislas med sit flotte rådhus, fine palæer samt guldbelagte smedejernsporte. Vi spiser aftensmaden i en af restaurationsgadens restauranter, som vi kender fra sidste år.

Lørdag sejler vi sydvest ad en lille kanal, Embranchement de Nancy, vi har ikke tidligere sejlet her, men valgt en anden rute. Kanalen er kun 10 km lang, men med mange sluser. 14 op, ialt 40 m og 5 ned, ialt 15 m. Sluserne er høje, så mange steder må Hanne op ad stigen, så her er der rart med en ekstra person på båden, som kan kaste tovet op. Vi har 3 utilsigtede stop, ved første sluse nægter fjernbetjeningen at starte slusningen, før vi har fortøjet, og Hanne på gå-ben har bevæget sig meget tæt på signalmodtageren med fjernbetjeningen, anden gang er vi i slusen, men sluseporten vil ikke lukke, så vi kan komme op. Først da Boe går til en modsatrettet signalmodtager og simulerer en modsejlende båd, starter sluseprocesen. Da vi når næstsidste sluse, er denne stoppet, pga at en stor gren har blokeret den ene sluseport, så også her må vi fortøje. Heldigvis kommer der en VNF-vagt forbi i sin bil. Han får fjernet grenen, og vi kan sejle videre. Det bliver sidst på eftermiddagen, før vi når frem til dagens mål, det lille liggested Richardmenil for enden af Vogeserkanalen. Her er el, men ikke andre faciliteter, til gengæld ligger vi i en fantastisk flot natur med udsigt til et naturreservat/en sø på den ene side af kanalen og en lille landsby med kirke på toppen på den anden side af kanalen. Vi holder en stille aften, hvor skibskøkkenet kommer i brug.

Søndag sejler vi vestpå. Vi har først 2 af de små sluser ved slutningen af Vogeserkanalen, hvor vi kommer 6 m ned, og derefter når vi den franske del af floden Mosel, Moselle, hvor alle sluser er 12 x 185 m. Hidtil har vi haft sluserne for os selv, men nu sluses vi med andre lystsejlere. Vi sluses ned 3 gange( ialt 18,5 m) inden vi når Toul, hvor vi skal sluses op i 3 sluser, alle 3,5 m for at komme ind i havnen. Vi skal også have hævet en bro. Ved 1. sluse sejler vi ind sammen med en belgisk penische, men der er dårlig plads til begge både, så Boe bakker ud. Anne Grethe, der denne gang har taget stigen, bliver efterladt ved slusen. Hun må vente til vi kommer tilbage ved næste slusning. Efter 2 dages sejlads er hun blevet godt slusevant og en habil hjælper. Efter 28 km sejlads fortøjer vi i den fine lystbådehavn, hvor vi sidste år tilbragte en uge. Vor plan er efter en spadseretur i byen at spise på en restaurant, men pga søndagen er de "rigtige" restauranter lukkede, da franskmændene spiser varm søndagsfrokost, så vi spiser kold skibsmad, brød, rejer, røget gåsebryst og franske oste skyllet ned af god fransk vin.

Mandag tager vi først turen tilbage gennem de 3 sluser ved Toul, men denne dag går det jo ned, så det går let og hurtigt. Herefter fortsætter vi nordøst ad Moselle med de store sluser, hvor vi ved de 2 første har en del ventetid, da bl.a. en stor båd med skrot, der fylder hele slusen først skal sluses op, inden vi kan komme ned. Vi har 5 store sluser den dag, ialt 24 m ned inden vi sidst på eftermiddagen efter 44 km når dagens mål, Pont-a-Mousson. Vi kan konstatere, at bilen stadig står her. Da havnens restaurant har lukkedag, og havnen ligger lidt fra byen, har vi planlagt mad fra vores lille fryser denne dag.

Tirsdag sejler vi videre nordpå, 30 km til Metz. Vi har kun 2 slusninger, ialt 12 m ned, så vi når Metz, hvor vi jo også var 8 dage i august sidste år, til sen frokost på båden. Vi har haft 4 fine sejldage med sol og temperaturer på mellem 20 og 25 grader. Det har været hyggeligt at have selskab. Vi går senere en lille tur i den flotte gamle by og spiser afskedsmiddag på en restaurant, som vi kender fra sidste år, der ligger ved kanalen tæt på havnen.

Onsdag følger vi Anne Grethe til stationen, der er stadig togstrejke, men heldigvis er toget til Luxembourg et internationalt tog, så det kører planmæssigt, så Anne Grethe kan nå sit fly.

Vi vil holde en uges pause her, da der er fine faciliteter, bl. gratis vaskemaskine og tørretumbler. Der er internet i havnekontoret, der også har flotte badefaciliteter, vi ligger på en plads med en flot udsigt. Den 18. juni blev "byens lys" tændt på de gamle bygninger, og der har været generalprøve på vand/lys/musik med dansende fontæner i parken ved havnen, så her rejste Anne Grethe en dag for tidligt.

I går var der gratis "underholdning" i havnen. Indsejlingen til havnen er en snæver passage, afmærket med bøjer og med et større lavvandet område på den anden side af de røde bøjer. I går så vi først en stor svensk båd gå til den forkerte side af bøjen og sætte sig fast i mudderet. Lige efter denne kom en stor dansk sejlbåd uden mast - første og eneste danske båd, vi har set i år. Da den svenske båd gik i stå, ville den danske overhale langt inden for bøjen, og så sad den fast! Ved hjælp af den danske båds gummibåd fik de et tov fra den danske til den svenske båd, og det så ud til at begge både kom fri, og så bakkede den svenske båd og sejlede ud fra havneindløbet. Den danske båd var alligevel ikke fri, men kom først fri efter flere forgæves forsøg på at trække den fri ved hjælp af gummibåden. Da det efter omkring en halv time lykkedes, sejlede også den danske båd væk fra havnen, så vi fik ikke hilst på de 2 uheldige unge danskere(man kan se langt med en kikkert!), tilsyneladende havde de mistet lysten til at vise sig i havnen.

Efter Metz vil vi "vende næsen sydpå" for i år. Vi ved fra tidligere, at netmulighederne er dårlige, så det varer nok lidt før I hører nyt fra os igen.

 

 

| Svar

Nyeste kommentarer

06.08 | 12:18

Dejligt at I endelig er på farten igen.

23.07 | 17:22

Kære begge
Sikke en herlig tur. Fuld af arbejde og gode oplevelser. Det må være skønt at komme tilbage og tilmed møde gamle venner.

23.07 | 15:07

Forsat god tur

21.06 | 18:24

Ser hyggeligt ud 🍷😎
Kh Susanne