Sejltur til Dole

 


Auxonne 7. august 2015
 
Vi sejler igen fra Corre den 30. juli ad den kendte rute sydpå ad Petite Saone. Vi bruger 3 dage til at nå Auxonne. Vi havde egentlig planlagt at klare turen på 2 dage, men da vi 2 af dagene er uheldige at ligge lige efter en stor lastbåd, tager sejladsen gennem tunnellerne noget længere tid end normalt, og ventetiden ved sluserne er også længere, da erhvervstrafikken jo har 1. prioritet.
Efter en overnatning i Auxonne fortsætter vi 10 km sydpå ad Saone. Her begynder Canal du Rhone au Rhin, der er 239 km lang og udmunder i Rhinen tæt ved Mulhouse. Der er 115 sluser.  De fleste af sluserne er automatiske og igangsættes med en fjernbetjening, der udleveres ved den første sluse. Vi nøjes i år med at sejle de 18 km og har kun 9 sluser, hvor vi bliver sluset op. Kanalen er smal med en flot natur, nogen steder sejler vi næsten i et tæppe af nøkkeroser. Vi gør holdt i den hyggelige havn i Dole, der drives af udlejningsfirmaet Nicols, her er en del gæstesejlere og også mange penicher. Vi bliver her i 4 dage, da byen er rigtig hyggelig. Byens 500 år gamle, store kirke Notre-Dame, der ligger på toppen af et bjerg med små smøger, der fører op til den og husene som svalereder omkring, ses vidt omkring og også fra havnen. Kirken er meget fint istandsat indvendig med sandblæste søjler, lofter mm, kirken har et af de få tilbageværende store orgler i Frankrig  med  3500 orgelpiber. Omkring kirken ligger flere gamle huse, og byens markedshal ligger ved kirketorvet. Byen er fødestedet for Louis Pasteur i 1822 og har også et lille museum for ham. Da der ikke var internet i havnen, blev vi henvist til byens Mediatek/bibliotek. Det blev i år 2000 indrettet i et gammelt velgørenhedshospital, Hotel Dieu  fra det 1700 århundrede og blev i den forbindelse totalt renoveret både udvendig og indvendig. Det har stadig nogle af de gamle paneler, lofter, søjlegange mm. 
I et område ved havnen ved den gamle mølle er der nu flere hyggelige restauranter og barer, hvor der 2 gange om ugen er levende musik, så her vrimler det med folk. 
I går vendte vi så om og havde en fin og hurtig sejlads lige til den sidste/første sluse, hvor vi skulle vente 45 min, fordi 3 både skulle sluses op i kanalen, have udleveret fjernbetjeninger og have instruktion, men vi nåede alligevel her tilbage til Auxonne omkring frokosttid. Vi bliver her et par dage inden vi sejler tilbage til Corre for at gøre båden vinterklar.
 
Corre 12. august
 
Vi havde igen et par fine dage i Auxonne inden vi atter sejlede nordpå. Fredag aften var der aftenmarked på parkeringspladsen lige ved havnen, så det aflagde vi et besøg. Et truende tordenvejr gjorde dog sit til, at vi trak tilbage til båden for at se tordenvejret i tørvejr fra agterdækket. Der kom dog hverken bulder eller regn, men lyn i det fjerne. Næste formiddag, da vi sejlede fra Auxonne, fik vi dog tordenvejret at føle, idet vi trods det, at vi sejlede ud i klar solskin kort efter 1. slusning, blev ramt af et endog meget kraftigt tordenvejr, der stod på i 3 timer, hvor regnen styrtede ned, noget af den vildeste regn, vi har oplevet, når vi har sejlet, og lynene slog ned rundt om båden. Da der ikke var gode fortøjningsmuligheder, valgte vi at trodse vejret, idet vi på en længere strækning, ca. 25 km kun havde en enkelt slusning. Det blev så den eneste gang i år vi måtte have regntøjet i brug ved slusning. Resten af turen med stop i Gray, Serveaux og Port sur Saone foregik i tørvejr, og også en del af turen i fint solskin. Vi er så tilbage i Corre i havnen, som vi efterhånden føler os godt hjemme i. Vi kører tilbage til Danmark midt i næste uge for lige at have et par dage hjemme inden efterårets tur til USA og Alaska.
 
Sammenfattede om vor sejlads i år kan vi fortælle, at vi har sejlet i 187 timer, vi har foretaget 258 slusninger og overnattet 50 gange i andre havne end Corre, hvor vi jo har været tilbage et par gange. Vi har igen i år nydt sejladsen i naturskønne områder, men også opholdet i de forskellige havne. Vi har været forskånet for uheld og sygdom og haft rigtig fint vejr. 
Også i år har vi mødt sejlere fra flere forskellige lande, også nogle danskere og svenskere, men disse har for manges vedkommende været folk med sejlbåde på vej hjem fra Middelhavet. I øvrigt har flere af disse haft problemer med at finde en sejlrute  til Danmark, da vandstanden i kanalerne har været lavere end normalt, da det ikke har regnet ret meget i foråret og sommeren,så vi har også set uforholdsmæssigt mange sejlbåde lagt op, da de ikke kunne klare den lave vandstand med deres dybgang og har valgt den tid på året, hvor vandstanden er lavest til at sejle deres både hjem. Informationen i havnene om vanddybder er alt for ringe og vildledende, så mange opdager efter mange km sejlads ved en tilfældighed, at de ikke kan sejle videre, bl. a. mødte vi i Auxonne et ungt svensk par med 2 små børn i en stor, nyere sejlbåd, der glad og begejstret fortalte, at de netop via kontakt med VNF havde fået bekræftet, at de med deres 1,80 m dybgang kunne sejle nordpå ad Vogeserkanalen, og først ved at tale med os fandt ud af, at det ikke var muligt, da vi fra Corre vidste, at vandstanden nu var 1,40 m, samt at man igen havde lukket for indsejling til Epinal, den viden havde havnefogeden i Auxonne ikke. En kontrolopringning til havnefogeden her i Corre bekræftede den dårlige nyhed, vi håber de nu er på vej mod Sverige ad den nyanviste rute, der  beklageligvis har 130 sluser mere.
Det er i øvrigt som om, at der ikke har været så mange både på vandet i år som tidligere, måske pga pengeknaphed, kun her på den sidste tur har vi kunnet mærke, at franskmændene har ferie og sejler i deres  både.  Også i år har vi set flere sejlere i udlejningsbåde, der har manøvreret helt uansvarligt især i havnene. Det er alt for let at leje en båd, da der overhovedet ikke kræves forkundskaber for at leje både helt op til 15 m, og instruktionerne fra udlejningsfirmaerne er meget ringe og fortrinsvis består af udlevering af en tyk manual.
Vi føler os efter mange års sejlads ret trygge i vores båd og ved, hvordan vi skal forholde os i sluser mm, så vi sejler videre med udgangspunkt her fra Corre næste år.
 
 

| Svar

Nyeste kommentarer

06.08 | 12:18

Dejligt at I endelig er på farten igen.

23.07 | 17:22

Kære begge
Sikke en herlig tur. Fuld af arbejde og gode oplevelser. Det må være skønt at komme tilbage og tilmed møde gamle venner.

23.07 | 15:07

Forsat god tur

21.06 | 18:24

Ser hyggeligt ud 🍷😎
Kh Susanne